• Hopp til primær menyen
  • Hopp til hovedinnhold
  • Hopp til bunntekst
EUB logo
  • Nyheter
  • Eavis
  • Meninger
Meny
  • Nyheter
    • Alt om koronapandemien
    • Samleside om smittesituasjonen
  • EUB-magasinet
  • Sport
  • Kultur
  • Meninger
    • Send inn debattinnlegg
    • Leder
  • Eavis
  • Oss i mellom
    • Send inn hilsen
    • Se alle hilsener
  • Dødsannonser og takkeannonser
  • Lesernes EUB
  • Spill og humor
    • Pondus
    • Lunch
    • Quiz
    • Digitale sudoku
    • Digitale kryssord
  • Andre tjenester
    • Meld deg på EUBs nyhetsbrev
    • Hva solgte naboen for?
Logg inn
  • Bli abonnent
  • Min side
  • Kontakt oss
  • Annonse
  • Abonnement
  • Redaksjon
  • Dødsannonser og takkeannonser
  • Personvern
  • EUB-appen
Ris eller ros? Vi vil gjerne høre fra deg!
Nyheter
13 minutter lesetid

Spørsmål og svar: Dette må du vite om koronaviruset

Ill: CDC/ Alissa Eckert, MS; Dan Higgins, MAMS
Ill: CDC/ Alissa Eckert, MS; Dan Higgins, MAMS
Bjørn Inge Salberg Rødfoss
Ansvarlig redaktør
Publisert: 12 mars, 2020 10:55
Oppdatert: 12 mars, 2020 11:36

Til sammen 489 personer har testet positivt på koronavirus i Norge. Her er spørsmål og svar på en del av det mange lurer på.

Basert på informasjonen på Folkehelseinstituttet sin nettside, har EUB lagd en del spørsmål og tilhørende svar. Målet er å gi lokalbefolkningen svar på så mange spørsmål som mulig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spørsmål: – Hva er snittalderen på dem som har fått konstatert koronavirus?

Svar: –Gjennomsnittsalderen er 46 år. Cirka 34 prosent er kvinner og 66 prosent er menn.

Spørsmål: – Hva kan vi si om de konstaterte sykdomstilfellene? Finnes det noen rød tråd?

Svar: – Hovedvekten av dem som har testet positivt tidligere har kommet fra Italia. Det siste døgnet har man sett en kraftig økning fra Østerrike, sa Camilla Stoltenberg, direktør for Folkehelseinstituttet, onsdag kveld.

Spørsmål: – Så de fleste som er smittet har vært på reise i utlandet?

Svar: – De aller fleste personene som har testet positivt på koronavirus er enten smittet i utlandet eller er nærkontakter til disse.

Spørsmål: – Hvordan vil antallet smittetilfeller utvikle seg framover?

Svar: – Vi forventer en relativt skarp økning i antall rapporterte tilfeller framover. Vi har også avdekket smitte i samfunnet som ikke kan spores ut av landet, uttalte Stoltenberg på pressekonferansen.

Spørsmål: – Hvor mange blir testet for koronavirus om dagen?

Svar: – Testaktiviteten i Norge er betydelig økt. Testkriteriene er utvidet og testen inngår nå som en rutinetest i testpanelene på stadig flere laboratorier i Norge.

Spørsmål: – Vil flere bli lagt inn på sykehus?

Svar: – Vi forventer flere innleggelser i dagene og ukene framover, og også etter hvert flere på intensivbehandling. Vi må også forvente dødsfall i tiden som kommer, sa Stoltenberg på pressekonferansen.

Spørsmål: – Hvordan kan jeg forebygge smitte?

Svar: – Sykdommen COVID-19 smitter som ved forkjølelse og influensa ved at virus overføres fra luftveiene hos en syk person. Gode hostevaner og god håndhygiene reduserer smitte ved alle luftveisinfeksjoner, også smitte med nytt koronavirus.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

LES OGSÅ: Her samler vi alle sakene vi lager om koronaviruset

Spørsmål: Hvilke råd vil dere gi for å unngå smittespredning?

Håndvask: Vask hendene ofte og grundig med såpe og vann, særlig etter hosting og nysing, etter toalettbesøk, før tilberedning av mat, før måltider og ellers ved synlig skitne hender. Det anbefales å vaske hender når man kommer hjem etter å ha vært ute blant folk. Hånddesinfeksjonsmiddel/håndsprit virker mot koronaviruset og er et godt alternativ dersom håndvask ikke er mulig, men husk at dersom hendene er synlig skitne eller våte har dette redusert effekt. Da bør hendene rengjøres med såpe og vann.

Hostevaner: Unngå å hoste eller nyse direkte på andre. Tilstreb å hoste/nyse i et papirtørkle (som kastes etterpå), eller i albuekroken dersom du ikke har papirtørkle tilgjengelig.

Andre forebyggende råd: Som et generelt råd ved alle infeksjoner, bør syke personer holde seg hjemme og ikke komme på jobb/studiested/skole/barnehage. Begrens håndhilsning, kyssing og klemming – dette kan redusere overføring av smitte. Hold minst én meters avstand til både friske personer og de som hoster eller nyser , når det er mulig. Unngå så langt det er mulig å ta deg i ansiktet – virus kan overføres fra hendene til munnen og slimhinnene i øyne og nese. Derfra kan viruset transporteres inn i kroppen. Det anbefales ikke bruk av munnbind for friske personer utenfor helsetjenesten.

Spørsmål: Hvilke råd vil dere gi til personer som har vært i områder med utbredt spredning av covid-19?

Svar: – Alle som har vært på reise i områder med utbredt spredning skal holde seg hjemme i 14 dager etter hjemkomst, uavhengig av om de har symptomer eller ikke. Dette omfatter å ikke gå på jobb eller skole, unngå reiser, ikke ta offentlig transport, og unngå andre steder der man lett kommer nær andre. Disse personene bør ikke besøke helseinstitusjoner dersom det ikke er helt nødvendig. Dersom besøk ikke kan unngås, må avdelingen hvor pasienten ligger først kontaktes per telefon, slik at nødvendige smitteverntiltak kan iverksettes.

Spørsmål: – Hvilke områder har utbredt spredning av covid-19?

Svar: – Utbredelsen av viruset øker stadig, og rådene kan endres på kort varsel. Hubel-provinsen i Kina, Iran, Sør-Korea, Italia og Østerrike (Tirol).

Spørsmål: – Hvor kan jeg få informasjon?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Svar: – Du finner informasjon og konkrete råd om koronaviruset på disse sidene og helsenorge.no. Dersom du ikke finner svar på det du lurer på, kan du ringe informasjonstelefonen på 815 55 015 som har åpent hverdager 08-18 og helger 10-16. Dersom du tror du er smittet, ring fastlegen din. Har du behov for akutt helsehjelp og ikke kommer i kontakt med fastlegen, ring legevakten på 116117.

Spørsmål: – Hva skal du gjøre hvis du mistenker at du er syk?

Svar: – Dersom du føler deg syk bør du holde deg hjemme. Hvis du kan være utsatt for smitte med koronavirus og har symptomer som hoste, feber eller kortpustethet, ta kontakt med fastlegen din per telefon. Hvis du ikke får tak i fastlegen, ring legevakt på 116117. Ved fare for liv og helse, ring 113. Informer legen om du har vært i minst én av følgende situasjoner: Har vært i et område med utbredt spredning av koronaviruset de siste 14 dagene. Har hatt nærkontakt med en person som er bekreftet syk med det nye koronaviruset i løpet av de siste 14 dagene. Områder med utbredt spredning av koronaviruset.

Spørsmål: – Hvem har økt risiko for alvorlig forløp av covid-19?

Svar: – Basert på opplysninger fra utbruddet i Kina, ser det ut til at følgende grupper har høyere risiko for alvorlig forløp av covid-19:Eldre personer (>65 år)Personer med underliggende kronisk sykdom som hjerte-karsykdom (kardiovaskulær sykdom), diabetes, kronisk lungesykdom, kreft og høyt blodtrykk (hypertensjon)Personer som røyker har mulig også en høyere risiko for alvorlig forløp av koronavirus-sykdommen. Vi har per i dag ikke kjennskap til andre risikogrupper. Det er mulig at personer med alvorlig nyresykdom, leversykdom og personer som har nedsatt immunforsvar (også der det skyldes medikamentell behandling) også har økt risiko for alvorlig forløp av covid-19. Informasjonen på denne siden kan endres etter hvert som det tilkommer mer kunnskap om covid-19.

Spørsmål: – Hvordan kan du som er i risikogruppe forberede deg dersom det blir spredning av koronavirus i lokalsamfunnet?

Svar: – Sørg for at du har nødvendige medisiner tilgjengelig. Hold avstand til andre og unngå folkemengder. Begrens offentlig transport dersom det er mulig. Lag avtaler om hvem som kan hjelpe deg med nødvendige innkjøp. Hold deg hjemme så mye som mulig. Målet for smittevernarbeidet i Norge er at helsetilbudet til personer i risikogrupper skal opprettholdes slik at disse får nødvendig oppfølging. Derfor skal personer som har covid-19, nærkontakter til personer med covid-19 eller personer som har reist i områder med utbredt smitte, være i karantene eller isolasjon. Folkehelseinstituttet anbefaler at pasienter med kroniske sykdommer som skal til undersøkelse og avtalte kontroller, opprettholder avtalene med mindre de får annen beskjed fra behandlende instans. Ved tvil kan man ta kontakt med behandlende instans.

Spørsmål: – Finnes det noen vaksiner jeg kan/bør ta?

Svar: – Folkehelseinstituttet har anbefalinger om at personer i risikogrupper skal ha influensavaksine hver sesong, og pneumokokkvaksine (mot en bakterie som bl.a. kan gi lungebetennelse) hvert 10.år. Disse anbefalingene gjelder uavhengig av koronavirussituasjonen, men personer i risikogrupper rådes til å påse at de har oppdatert disse vaksinasjonene. Det er knapphet av vaksine mot pneumokokker, og disse vil bli prioritert til dem som har høyest risiko. Det er viktig å understreke at disse vaksinene ikke vil kunne hindre infeksjon med koronavirus.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Spørsmål: – Jeg er gravid. Hvordan skal jeg forholde meg?

Svar: – Gravide kan ha økt risiko for alvorligere forløp av enkelte virusinfeksjoner hvis de blir smittet, som f.eks. influensa. Vi vet foreløpig ikke om dette også gjelder for sykdommen covid-19. Koronavirus er en gruppe av virus som kan gi alt fra vanlig forkjølelse til alvorlige sykdommer som SARS og MERS. Av tidligere kjente koronavirus ligner SARS-CoV-2 (viruset som forårsaker covid-19) mest på SARS-viruset som forårsaket et utbrudd i 2003. SARS ga imidlertid mer alvorlig sykdom enn covid-19. Under utbruddet av SARS i 2003 mistenkte man at noen gravide fikk alvorligere sykdom, og at infeksjon tidlig i graviditeten kunne gi spontanabort, men det ble ikke vist at infeksjon med SARS førte til fosterskader. Om koronaviruset kan smitte fra mor til barn før, under eller etter fødsel er usikkert. Viruset smitter først og fremst ved dråpe- og kontaktsmitte. I en artikkel som oppsummerer funn hos ni kinesiske gravide som fikk påvist covid-19 og deres barn, ble det ikke påvist smitte til barnet. Det ble heller ikke funnet koronavirus i brystmelk til disse kvinnene. Gravide kvinner i 2. og 3. trimester, og gravide kvinner i 1.trimester som også har risikofaktorer, anbefales i henhold til gjeldende retningslinjer sesonginfluensavaksine . Dette gjelder inntil influensasesongen er over og uavhengig av koronavirusinfeksjon. Dette vil kunne hindre sykdomstilfeller som kan forveksles med covid-19 sykdom, og dermed redusere belastning på helsevesenet.

Spørsmål: – Hva med barn?

– Andel barn som er rapportert med påvist infeksjon, har så langt vært lav. Det kan tyde på at barn enten får milde symptomer, eller blir smittet i mindre grad. Ved tidligere utbrudd med andre koronavirus (MERS og SARS), har infeksjon også vært sjelden rapportert blant barn.
Barnehager og skoler bør for øvrig følge sine gjeldende rutiner ved sykdom hos barn.

Spørsmål: – Har dere noen råd å gi i forhold til kommunikasjonen med barna i forhold til viruset?

Svar: – Det er viktig å snakke med barn/elever om koronavirussykdom for å unngå frykt, og for å skape trygghet rundt situasjonen.

Spørsmål: – Har dere noen råd i forhold til arrangementer og samlinger?

Svar: – Arrangementer som samler mange mennesker kan gi grunnlag for stor smittespredning, både på selve arrangementet og ved bruk av offentlig transport til og fra arrangementet, samt etterpå i lokalsamfunnet der deltagere returnerer hjem.

Spørsmål: – Hvilke råd vil dere gi i forhold til forebygging av smitte på arbeidsplasser?

Svar: – Arbeidsplasser bør tilrettelegg for hygienetiltak for å begrense smitte.

Kilde: Denne informasjonen er hentet fra Folkehelseinstituttets nettside. Spørsmålene er satt sammen for å få flyt i teksten og med et ønske om å gi lokalbefolkningen mest mulig informasjon om det de måtte lure på.

LES OGSÅ: Kommunen har satt kristestab

LES OGSÅ: Jobber på spreng med koronaprøver

Telefon: 63 92 27 00
Sundgata 1, 2080 Eidsvoll

SMS: EUB TIPS til 1963
MMS: EUB TIPS til 1963
Epost: redaksjon@eub.no

Administrerende direktør og ansvarlig redaktør
Bjørn Inge Salberg Rødfoss
Markeds- og personalsjef
Tina Berger
Drifts- og digitalsjef
Jørgen Berg-Sollien

  • Facebook
  • Twitter

Kundeservice: Bestill abonnement // Omadressering // Reklamasjon eller klager
Samtykke // Personvernerklæring // Om informasjonskapsler // Vilkår
Logg inn på: eAvis // Mitt abonnement


Eidsvoll Ullensaker Blad arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Eidsvoll Ullensaker Blad har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.

Eidsvoll Ullensaker Blad © 2021 · Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media - hamarmedia.no