I EUB 8. januar forteller to familier at de etter kvikkleireskredet i Gjerdrum er bekymret for sikkerheten til sine barn om det blir bygget nye skole på Tynsåkjordet
Jeg har selv to små jenter som snart skal begynne på skolen. Det er mye som kan skje i løpet av skolegangen, men leirskred på Tynsåkjordet er ikke en av tingene jeg bekymrer meg for.
De bekymrede familiene forteller at det er lett å bruke fantasien, og at et worst case scenario er noe ala bildene fra Gjerdrum. Men finnes det et faglig grunnlag for et slikt scenario, eller er dette nettopp en fantasi? Vi blir alle påvirket av de rystende bildene vi har sett fra Gjerdrum. Jeg mener likevel det ikke blir riktig å trekke dette inn i debatten om plassering av ny skole i midtbygda.
La omkampene være
Slik jeg ser det finnes det flere gode argumenter for plassering av skolen både på Tynsåkjordet og i Trolldalen. Saken har vært diskutert i lang tid og det er fattet en politisk beslutning. Da synes jeg at vi snart må la omkampene være, med mindre det kommer nye viktige saksopplysninger på bordet. Etter min mening er ikke raset i Gjerdrum en slik sak.
Ikke funn av kvikkleire på Tynsåk
Kart med oversikt over kvikkleire fra NVE viser at området rundet Ask der leirskredet gikk, er markert med den høyeste faregraden. I NVE sine kart framkommer det ingen fare for kvikkleire på Tynsåk. Heller ikke i rapporten fra Rambøll, som ble bestilt av Eidsvoll kommune, er det rapportert om funn av kvikkleire. Rambøll rapporterer riktignok om masser som det ikke er anbefalt å bygge på i ravinedalen i den nord-østre delen av tomta. Det er heller ikke i denne delen av tomta hvor det tenkt å plassere skolebygningen.
Vi må stole på grunnundersøkelsene
Raset i Gjerdrum har nok vært en tankevekker for mange lokalpolitiker og utbyggere. Kanskje må man mange steder tenke nytt om hvor og hvordan man bygger ut. I lys av raset i Gjerdrum føler jeg meg helt trygg på at alle nødvendige undersøkelser på Tynsåk blir gjort før skolen bygges.