– Står du i solsteken og maler, kan malingen bli tørr på overflaten før den har tørket helt gjennom. Dette kan føre til at det dannes mange små blærer i overflaten, såkalte solblærer. Et godt tips er derfor å gå etter solen med malerverktøyet. Vent til sola har passert veggen og den har fått kjøle seg litt ned, før du maler, sier Chera Westman fra informasjonskontoret for farge og interiør.

De har utarbeidet flere tips til hva som er lurt å tenke på nå som sommeren står for dør, og utendørssesongen er godt i gang.

Og planlegger du å male, anbefaler de at fasaden vaskes i forkant.

Vindu på fire uker

– Etter en slik vaskejobb bør det males innen en måned, så skal du male huset i sommerferien kan du vente med vasken. Huset bør også vedlikeholdsvaskes hvert år for å beskytte malingsfilmen, skriver IFI i pressemeldingen, og utdyper:

– Husvask er god aktivitet i regnvær, men det viktigste er at det er plussgrader, og at du ikke står midt i solsteiken og jobber. Såpa tørker nemlig opp for fort i sola, og dette fører til at den ikke får gjort jobben sin, og at den blir vanskeligere å skylle av.

Forkludrer målinger

Skal du beise eller olje terrassen, bør treverket ha fått god til å tørke opp etter regnvær eller vask. IFI mener det kan være lurt å investere i en fuktighetsmåler om du ønsker å være helt sikker, men at det gjelder å vite hva terrassebordene dine er laget av.

– Fuktmåler fungerer dårlig på impregnert treverk. Den kan gi en indikasjon, men gjør deg ikke sikker. Saltene i impregneringen forkludrer målingene, advarer Westman, og legger til at flere skikkelige solskinnsdager er nødvendig før det er tørt nok.

De påpeker at det ideelt sett bør være overskyet eller skygge på den aktuelle terrassen før du setter i gang med beis eller olje.

– Står du i sola og arbeider vil produktene tørkefor fort, og du risikerer skjolder og skiller der produktene overlapper på terrassebordet. Den såkalte åpningstiden på produktet, tiden det tar før det tørker, blir drastisk kortet ned, og produktet blir rett og slett vanskeligere å få påført pent, skriver IFI.

Mellom 15 og 20 grader

De opplyser videre at fuktmåleren er et godt verktøy også på husveggen. Også her er det flere viktige ting å passe på.

– Har kledningen en relativ fuktighet på over 16 prosent, skal du ikke male. Temperaturkrav avhenger stort sett av om de er tynnet med vann eller olje, og selv om det sier seg selv at man ikke står i regnvær og maler; kan også luftfuktighet være en utfordring for den nymalte malingsfilmen. Derfor er det viktig at man følger med på været før man svinger penselen, og gir seg tidlig nok så malingen rekker å bli skinntørr før dugg eller regn kommer, mener IFI og legger til:

– Nattefrost eller -fukt kan fører til noe man kaller for duggskjolder, eller duggmatting. Dette skjer oftest på starten eller slutten på malesesongen. Det som da skjer, er at fuktigheten setter seg i malingsfilmen før den har tørket tilstrekkelig, og endrer utseendet på overflaten til et mer matt utseende. Dette kan føre til store, sjenerende skjolder på veggen. Det ideelle maleværet er et sted mellom 15 og 20 grader, og overskyet.