– De yngste er klart verst i klassen og klarer ikke å legge fra seg mobilen. Selv ikke når de sover, sier produktsjef i Frende Forsikring, Øystein Øren i en pressemelding. Tallene kommer fra en splitter ny undersøkelse Norstat har gjort for selskapet.

Blir bedre med alderen

Så mange sier at de sover med mobilen på lading på soverommet:

18-29 år: 82 prosent

30-39 år: 72 prosent

40-49 år: 62 prosent

50-59 år: 59 prosent

60+: 34 prosent

(Kilde: Frendeundersøkelsen)

– Det er fristende å ha den der, men den stjeler tid og søvnkvalitet fra deg. Mobillyset gjør det vanskeligere å sovne og mange ligger og kverner på ting de ser eller leser rett før de skal sove. Når vi i tillegg ser at flere mobiler har tatt fyr, er det ikke mange grunner til å fortsette med dette, sier Øren.

Våknet heldigvis i tide

Telefonen på bildet var en Samsungsom eksploderte og begynte å brenne.

– Heldigvis våknet eieren av smellet og ble ikke skadet. Rask reaksjon gjorde at eieren fikk kastet sengetøy og mobil i vann, men den svidde et dypt hull i madrassen. Det kunne gått helt galt om eieren ikke hadde våknet, sier branneksperten.

– Skadet seng og mobil dekkes på innboforsikringen, men det er ikke de materielle skadene som er viktige her, sier Øren.

– Giftige gasser fra mobilen er vel så farlig som flammene, hvis den tar fyr. Hvis du i tillegg sover når dette skjer er det ikke sikkert at du våkner, sier han.

Hvis mobilen din blir veldig varm eller du ser at baksiden buler, må du være forsiktig.

– Da ville jeg fått den sjekket kjapt, sier Øren. Ombord på fly får du beskjed om å levere inn mobilen hvis den blir varm. Brannekspertenmener at du utsetter deg for unødig risiko ved å lade mobilen mens du sover.

Heldigvis er det teknisk fremgang å spore.

– Mange nyere mobiler og ladere stopper å lade når de er fulladet, i motsetning til tidligere, der de stod med spenning konstant, sier Øren.

Feil bruk årsak til boligbrann

Mange vil ha mobilen på soverommet for trygghet. Mange bruker den også som vekkerklokke.

– Det er helt i orden, men da bør du lade på dagtid, så batteriet rekker gjennom natta uten lading. Og hvis du absolutt må lade, så ikke ha mobilen i senga, sier Øystein Øren og understreker at apparatene trenger luft.

– Ha mobilen på et underlag som ikke kan ta fyr, og plugg ut når du har ladet ferdig, sier han.

I tillegg til faren for tekniske feil på selve produktet, utgjør alle elektriske apparater som kobles til strømnettet en viss brannfare.

– Feil bruk og dårlig vedlikehold av elektriske apparater og ladere er blant de vanligste årsakene til boligbrann, opplyser Øystein Øren i Frende.

Branneksperten anbefaler at du sjekker ledning og lader jevnlig. Misfarget utstyr, varmgang i ledninger og elektriske apparater er et sterkt signal om brannfare.