SMAK: Årets trend på tallerkenen. Østlige smaker, og kanskje spesielt fra Midtøsten, ser ut til å bli årets store mattrend. Det betyr blant annet mye hummus, falafel og kryddermiksen za’atar. Og kummin! Jeg kan ikke tenke på Midtøsten-kjøkkenet uten å kjenne smake av kummin, eller spisskummen som det karakteristiske krydderet også kalles. Mange kjenner kummin […]
Smak
Denne uka redder vi både en blomkålstilk og en potte slitne urter fra meningsløs fortapelse.
SMAK: Ikke kast stilken! De mest spennende kreasjonene oppstår gjerne når man vil finne et bruksområde for noe som ellers er et problem. Mange av våre etablerte, tradisjonsrike retter har nok oppstått den på den måten – som svar på utfordringer som måtte løses. Utfordringen kan ha vært alt fra en kostnad eller en utløpsdato […]
Med møre strimler av purre setter du en ny standard for grønnsakene
SMAK: Vegetarmat som imponerer. Kjøkkenet er en arena for kreativitet for mange av oss. Faktisk kan det like gjerne være trangen til å utfolde seg kreativt, som selve matlysten, som får folk til å bli hobbykokker eller profesjonelle kokker. Sånn var det i hvert fall for meg. Som barn så jeg på matlagingsprogrammer på tv, […]
«Smør på flesk» anbefales sjelden, men i dette tilfellet er det lov
SMAK: Syndig godt. Av og til er smør på flesk akkurat det som skal til. Og aller best passer det når ettermiddagene er mørke, nesen er rødsprengt av kulde og neglene spretter inne i vantene. Barføtt i parken kan vi godt spise salat, men det er ikke der vi er nå. I vinterhalvåret trenger mange […]
Sommerlig mat om vinteren gir håp om lysere tider
SMAK: Det gakker mot vår. Våren og sommeren finnes et sted der fremme, og for å lure hjernen litt skal vi lage mat vi forbinder med varme land og solfylte dager. Andekonfit lager jeg altfor sjelden mye av, og dumt er det. Konfitering er en gammel konserveringsteknikk som innebærer at saltet kjøtt blir kokt mørt […]
Hver for seg er poteten og vaffelhjertene ganske trauste. Sammen skaper de noe helt nytt
SMAK: Vintervafler med potet. Vafler trykker på alle «nå koser vi oss»-knappene. Server med det tradisjonelle tilbehøret – rørt syltetøy, sukker, godt smør, rømme og brunost – er hyggefaktoren på maks. Selv bruker jeg vaffeljernet mitt ofte, ikke bare til de vanlige vaflene og de ekstra gode rømmevaflene, men også til varme smørbrød. Da presser […]
Dagens første måltid hos mexicanerne kan gjerne være dagens siste hos nordmenn
SMAK: Frokost til middag. Huevos rancheros, eller «rancheierens egg» på godt norsk, er inspirasjonskilden bak ukas middagsrett. Tradisjonelt lages denne retten med bønner, løk, tomater og egg, og den gir mexicanerne en pangstart på dagen som frokost – eller ny giv til lunsj. Hvis vi tilfører risottoris, får vi mer middags- enn frokostfølelse. Ukas versjon […]
Vil du være riktig gammeldags, og samtidig helt moderne, er det jordskokk du skal spise
SMAK: Grønnsakenes konge. Jordskokken var poteten i Norge før poteten! Jeg vet da søren om det stemmer, men jeg har hørt det så mange ganger at det begynner å kjennes som en sannhet. Hvis det er korrekt, kan jeg ikke fatte og begripe at man valgte å bytte ut søte, smaksrike og lubne jordskokker med trauste, […]
Vil du imponere? Lag en lekker «terrine» av middelhavsgrønnsaker
SMAK: Elegante grønnsaker. Caprese, eller «tomat- og mozarellasalat» på godt norsk, spiser jeg omtrent en gang i uka. Jeg sørger for å alltid ha fersk mozzarella og gode tomater i kjøleskapet, da kan jeg på noen korte minutter få stilt sulten eller «fysen» på prima vis. I slike tilfeller lager jeg den enkleste varianten – […]