Gå til sidens hovedinnhold

Inn i den stille uken

Artikkelen er over 8 år gammel

I klosteret på Skabland ble «den stille uken» innledet med ikonutstilling.

Fader Johannes er en av to munker som holder til i kosteret. Han forteller at «den stille uken» innleder påskefeiringen i den ortodokse kirken.

– For oss er dette den største høytiden. Dette er 17. mai, nyttår og jul i ett, sier han.

Faster

Fra mandag faster de ortodokse fram til 5. mai, da deres påskefeiring avsluttes med gledesfest til minne om oppstandelsen.

– Da er det feiring og glede, sier han.

- I mellomtiden prøver vi å konsentrere oss om det åndelig religiøse, og avholde oss fra underholdning. Vi konsentrerer oss om det store frelsesmysteriet, og vi er veganere i fasteperioden, forteller fader Johannes.

Han er også prest for menigheter i Oslo og Stavanger.

Ikonutstilling

Fader Johannes forteller at ikoner er en viktig del av deres tro.

– Vi kan ikke tenke oss et religiøst liv uten ikoner. For oss er de ikke pynt eller dekorasjoner. De er en konkretisering av et guddommelig nærvær. Det er vesentlig i vår relasjon med Gud, forteller han.

Ikonmaling har bestemte motiver.

– Det er en gammel kunst, sier han.

- Ikonmalerne må male på samme måte som musikere spiller etter noter. Man kjenner igjen symboler og de gamle motivene, og slik er det forståelig. Men hver maler gir det nytt liv, slik musikere ikke spiller det samme stykket likt, sier fader Johannes.

Les også: Begraves uten kors

SER EVANGELIET

Eidsvollingen Torleif Theodor Tollefsen er professor i filosofi ved Universitetet i Oslo. Han har tilhørt de ortodokse i 25 år.

– Ikoner og skriften er medier for evangeliet. Ved å se på et ikon ser du det du tror med øynene. Du ser evangeliet. Synet er en viktig sans. Ikoner er vinduer mot en hinsidig verden, sier han.

– Hva om man ikke er vant til å tolke ikoner?

– Da skal man nok arbeide litt med det, for det er ikke gitt at man skjønner hva det er, sier Tollefsen.

Male retter Lukas

Nikol Konstante er ikonmaler og en av flere som stilte ut på Skabland i helga.

– Lukas var den første ikonmaleren. Vi maler etter ham. Det var han som grunnla ikonmalingen, og han er vår skytshelgen, forteller hun.

På et av maleriene ser vi Jesusbarnet som klemmer moren sin.

Så inn i framtida

– Dette er øyeblikket hvor Jesus så livet foran seg. Både han og moren så lidelsen, og skjønte hva som ville komme. Derfor har det et litt trist uttrykk, forteller Konstante.

Kirsten Sandvold har laget glassutsmykningen på klosterkirken. Sammen med mannen har hun stått for utsmykning av flere kapeller. Hun lager også glassfat og glassfliser til kjøkken.

– Mange av motivene kan man kjenne igjen, uansett hvor man er i verden, sier hun.

Følg Eidsvoll Ullensaker Blad på Facebook