– Herregud. Det som skjer om dagen er helt vilt. Jeg klyper meg jevnlig i armen. Det er bare å nyte øyeblikkene.

Thomas Enger fra Jessheim sitter på Villa Paradiso på Grünerløkka. Han har akkurat bestilt en stor salattallerken og smiler fra øre til øre. Det er ikke så rart. På vårlista til Gyldendal fikk han følgende karakteristikk:

«Thomas Enger debuterer med kriminalromanen «Skinndød». Det er den første boka i en syklus på seks, og danner et nært perfekt anslag til en stor Oslo-krimserie om nettavisjournalisten Henning Juul. En mann med noe å hevne, og solid nysgjerrighet og teft. Kanskje det beste krimmanuset vi har fått fra en debutant noen gang».

Karakteristikken er ekstra imponerende med tanke på at Gyldendal har eksistert i Norge siden 1925. For Thomas Enger startet det hele i fjor sommer. 36-åringen, som i 2008 tok sluttpakke fra journalistjobben i Nettavisen, hadde alltid drømt om å skrive bøker.

JA TIL SEKS BØKER
Men ingen av de fire første bøkene kom så langt som til å bli gitt ut av noe forlag. Thomas Enger ga ikke opp. Han la om taktikken, oppsøkte forlagene Gyldendal og Cappelen Damm og presenterte bokserieideen om Henning Juul. Denne gangen fikk han napp og Enger reiste hjem og begynte å skrive. Seks uker etterpå møtte han opp hos Gyldendal på nytt. Med seg hadde han et 120 siders bokmanus som et utkast på de første sidene i boka. Forlaget tente umiddelbart. Ikke bare ville de gi ut debutantboka «Skinndød». Der og da takket de ja til å gi ut hele serien på seks bøker. Det skjer svært, svært sjelden. Nå ligger boka på 397 sider ute til salg.

LANG PLANLEGGING
– Ideen dukket opp for et års tid siden. Der og da skjønte jeg at den var ganske bra. Jeg brukte lang tid på å planlegge hva konseptet skulle være. Etter hvert falt jeg ned på Henning Juul, en krimjournalist som skal finne ut hvem som drepte sønnen sin.

Det er ikke bare Gyldendal som har vist interesse for Thomas Enger og bøkene hans den siste tida. Mottakelsen har vært overveldende.

Thomas Enger sammenlignes allerede med suksessforfatteren Jo Nesbø. Debutboka er allerede solgt til tre land. I løpet av kort tid kan den også bli solgt til Tyskland. Som om ikke det var nok har flere filmselskaper vist interesse.

LES OGSÅ «ENESTÅENDE I EUROPEISK SAMMENHENG»