Gå til sidens hovedinnhold

Nye historiske glimt fra vikingtida

Artikkelen er over 8 år gammel

Industriutvikling i Nordkisa og vikingtida ved Algarheim, viser noe av spennvidden for stoffet i årets første nummer av «Historiske glimt fra Ullensaker».

Bladet utgis av Ullensaker historielag, og redaktør Sverre Støverud bruker lederspalta til å ta et oppgjør med hogsten av vernede trær som ble gjort da Bjørn Dæhlie kjøpte Charles King gården.

– Vi er spent på reaksjonen fra kommunen. Reaksjon eller mangel på reaksjon vil ha stor betydning for skjebnen til vernede de bygningsmiljøene i Jessheim sentrum, påpeker redaktøren.

Til medlemmer og i salg

Historielagets blad er nå til salgs i bokhandlere på Kløfta og Jessheim.

Hovedartikkelen er del to av historien til Fossumfabrikken i Nordkisa. Den startet som ei gårdssmie og utviklet seg til en sammensatt industrivirksomhet som i leverte alt fra busskarosseri er til ferdighus, vannpumper, radiokabinett og kjøleskap, skriver Olaug Julseth Stokstad i sin artikkel.

Les også: Full musikk for skysskaren

Ferdighus til Israel

Ferdighusene, som ble produsert som «precut», ble levert både fjern og nær. Noen havnet på Nordkisa, som boliger for ansatte, andre i Nord-Norge hvor behovet for hus var stort etter krigen eller i Holland etter en større flom der. Ja helt til Israel ble det i 1946 levert 46 hus.

Kisa i vikingtiden er en annen interessant artikkel i historielagets tidsskrift. I artikkelen funderer bonde blant gravhaugene på Fonbekk, Jan Tore Beitnes over grunnlaget for at det i denne delen av Ullensaker var usedvanlig stor aktivitet i vikingtiden.

Det kan etter hans vurdering neppe være godt jordsmonn, siden jorda her er ganske skrinn. Hans antakelse er at det kan ha vært jernutvinning, basert på myrmalm, som var grunnlaget for den store aktiviteten i området for vel 1000 år siden.

Rester av jern i bekkene og funn i området, er en del av grunnlaget for denne konklusjonen.

Følg Eidsvoll Ullensaker Blad på Facebook