Gå til sidens hovedinnhold

Spiller sju instrumenter

Artikkelen er over 8 år gammel

– Den som tror at en komponist lever av innfall, tar grundig feil. Det er ikke bare å sette seg under et tre med ei god flaske vin og ta inn inspirasjonen som kommer flytende, sier Stian Carstensen - i kveld aktuell både under Vossa Jazz og Spellemannsprisen.

Stian Carstensens følelsesregister spenner vidt i kveld: Han er vettaskremt, stolt og spent - alt på engang. Samtidig som han kan få få Spellemannspris, framfører han sin bestillingskomposisjon til årets Vossa Jazz.

Da Stian for en god stund tilbake fikk forespørsel om å være årets festivalkomponist, ble han både sjokkert, beæret og vettaskremt. Han torde ikke å takke nei - redd for å bli fanget av bondeanger.

LES OGSÅ: Kan stikke av med fire Spellemannspriser

Vanskelig start på 75 minutter musikkstykke

Ketil Bjørnstad, Tord Gustavsen og Terje Rypdal har tidligere levert sine bestillingsverk til Vossa Jazz.

– Jeg går i gode fotspor, sier Stian og innrømmer at dette er en fjær i hatten.

Nå er hardt arbeid et tilbakelagt stadium. Han har komponert over alt - på hotellrom, i fly, buss og båt.

– Men starten er det verste, etter hvert tar det ene det andre og det blir lettere å være kreativ, forteller komponisten.

Flipp blir flopp?

Det 75 minutter lange musikkverket har basis i flere sjangre, også klassisk musikk. Stian har stor interesse for denne musikkformen. Som liten gutt gikk han i kirken for å overvære orgelkonserter.

– Vi spiller ikke i ett sett slik som mange klassiske verker er komponert. Jeg har satt sammen flere enkeltstående låter med mange temaer, forteller han.

– Hvor mange instrumenter spiller du selv?

– Sju. Og jeg har kalt komposisjon «Flipp».

– Litt upretensiøst til musikkverk å være?

– Ja, jeg ville ha det litt uambisiøst. Skulle det gå helt galt, har jeg gitt pressen en gavepakke. Da blir det «Flippflopp» av Carstensen.

Nominert til to Spellemannspriser

Han har med seg et stjernelag under festivalframførelsen: Jarle Vespestad, Finn Guttormsen, Torbjørn Dyrud, Sidsel Walstad, Ola Kvernberg, Atle Sponberg (erstatter for Frode Larsen som har fått skulderskade) og Mats Rondin.

Omtrent samtidig som Stian står på scenen i Voss, går Spellemannspris-utdelingen for seg i Stavanger. Her er han nominert i to klasser - Komponist og Åpen klasse, begge med bakgrunn i Farmers Market «Slav to the Rhythm».

Følg Eidsvoll Ullensaker Blad på Facebook