Gå til sidens hovedinnhold

Thorvald Stoltenberg holder festtalen 17. mai

Artikkelen er over 8 år gammel

Thorvald Stoltenberg vil holde festtalen under kveldsarrangementet i Eidsvoll 17. mai. Dette er sannsynligvis siste gangen kveldsarrangementet vil bli holdt i Eidsvoll sentrum.

Tradisjonelt har jo dette arrangementet funnet sted i parken ved Eidsvollsbygningen. På grunn av restaureringen av bygningen og parken er arrangementet flyttet til Eidsvoll sentrum og scenen i Vorma. Neste år er det jubileumsarrangement ved Eidsvollsbygningen.

Bunadstoget er ett av Eidsvolls «merkevarer». I år, som i fjor, går bunadstoget fra Eidsvoll kirke med Eidsvoll Janitsjarkorps og Thorvald Stoltenberg først i toget.

Thorvald Stoltenberg vil først og fremst tale om ånden fra 1814-grunnloven. Men han er også veldig opptatt av prins Christian Frederik. Prinsen ble i 1814 valgt til Norges første konge. Det har vært delte meninger om Christian Frederiks rolle. Var han en stor statsmann eller var han mer å sammenlikne med en teaterkonge? Thorvald Stoltenberg vil gi oss sin oppfatning.

Også ordføreren

– I tillegg til Thorvald Stoltenberg vil ordfører Einar Madsen berette om den første feiringen av 17. mai i Eidsvoll. Den foregikk på Holshøgda og den var det naturligvis Henrik Wergeland som sto for den. Det ble en feiring som ikke gikk upåaktet hen. Den ble både langvarig, livlig og fuktig, forteller 17.-maikoordinator Jens R Christiansen.

Tradisjonelt

Barnetogene går i Feiring, Langset, sørbygda og midtbygda på tradisjonelt vis. Kveldsarrangementet i Sundet betyr også russetog/tal og felleskirkelig arrangement på Bankplassen før bunadstoget og Stoltenberg slipper til.

17. mai på Øvre Romerike starter med en minnehøytidelighet ved bautaen i Trandumskogen der ordføreren i Ullensaker, Harald Espelund holder dagens tale.

Øvrige kommuner

I Ullensaker, Gjerdrum, Hurdal og Nannestad avvikles 17. mai etter tradisjonelle rammer. Store tog ventes på Jessheim både på formiddagen og ettermiddagen. Tore Østvang holder talen for dagen på Rådhusplassen før borgertog og russetog går i Jessheim sentrum.

Les også: Bytter landeveien med sentrumsløype

Også i Nannestad er det borgertog og russetog på ettermiddagen.

Følg Eidsvoll Ullensaker Blad på Facebook