At det finnes et stort arbeidsmarked i regionen nær der folk bor, er viktig for alle kommunene i en region. Det er bra for alle at nabokommuner har et rikt næringsliv og dermed gir mange varierte arbeidsplasser for innbyggerne. At tingretten er en attraktiv kompetansearbeidsplass er av stor betydning for Eidsvoll, men også for nabokommunene. Øvre Romerike utgjør et felles arbeidsmarked.

Ser vi litt bakover i tid bør vi ha lært at det ikke lønner seg å krangle nabokommuner i mellom.Det fikk Nedre Romerike erfare da Statoil skulle etablere hovedkontor. De brukte tid på å krangle om beliggenhet i stedet for å samle seg om ett sted. Resultatet ble at Statoil endte opp i Sandvika.

Dette har Nedre Romerike lært av og i dag har de fått til et godt regionalt næringssamarbeid der de sammen legger riktig næring på riktig sted og tjener dermed hele regionen. Jeg håper vi kan samle oss på Øvre om at tingretten skal forbli Eidsvoll så den ikke forsvinner ut av regionen vår.

Vi skal planlegge for å begrense biltrafikk og sørge for tilkomst via kollektivknutepunkter.Tingretten er i dag lokalisert i Sundet, rett ved togstasjonen. Området er eid av Bjørn Dæhli som har plass til utvidelse av både tingretten og lagmannsretten om vi skulle vært så heldig å få den til grunnlovsbygda også. Den ser nå ut for at lagmannsretten vil forbli på Hamar, men mulighetene er fortsatt åpne for Eidsvoll. Området rundt tingretten gir muligheter for utvidelser og tilpasninger.

Eidsvoll stasjon, som er nærmeste nabo til tingretten, er et knutepunkt på Østlandet og har togavganger til Hamar og til Oslo. Det går tre-fire tog i timen som bruker 30 minutter til Oslo. Til Hamar går det to tog i timen som bruker 40 minutter. Tingretten ligger også 9 minutter unna hovedflyplassen. Det tar med andre ord kortere tid å ta toget fra Eidsvoll til hovedflyplassen enn det tar med buss fra Jessheim til samme sted.

Tingretten er førsteinstansdomstol under Eidsivating lagdømme som har sete på Hamar. Mange av de ansatte i tingretten i Eidsvoll bor på Hamar. I dag tar de tog til Eidsvoll. Skulle tingretten bli flyttet til Jessheim vil de måtte ta tog til Lillestrøm for så å bytte tog og dra tilbake til Jessheim eller de må gå av på Eidsvoll og ta buss til Jessheim som vil ta dem ytterligere 40 min.

For den som er avhengig av bil går E6 nesten til døren. Det stemmer ikke at det er dårlige veiforbindelser til Sundet.

I 2022 markerer vi 1000-års-jubileeet for Eidsivatinget som Olav den hellige Haraldsson etablerte på Eidsvoll, et lovting for hele det indre Østlandet. Der møtte representanter fra Gudbrandsdalen, Hedmark, Hadeland, Land, Ringerike, Østerdalen og Romerike med Solør og Odalen. Eidsivatinget var et overordnet lovting for sitt dekningsområde. Skulle lover endres eller nye vedtas, måtte det skje på Eidsivatinget. Altså hadde tinget samme funksjon som Stortinget har i dag.

Eidsvolls kommunevåpen bærer symbolet for dette, skålvekten. Eidsvoll er kommunen for tingrettens historie, Eidsvoll er grunnlovsbygda og tingrettsbygda. Derfor skal tingretten forbli i Eidsvoll og ikke flyttes.

Noe annet ville vært historieløst, fremtidsblindt og helt feil.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.