Han skriver at økte utgifter må hentes inn ved enten å redusere driften, med f.eks. færre lærere og hjelpepleiere, innføre eiendomsskatt, selge eiendom eller raskt bruke opp sparepengene. Han etterlyser hva politikerne velger framover.

Halvorsens bekymring bør deles av alle i kommunen, da vi alle vil påvirkes av kommunens økonomi. I hvert fall deler vi i Eidsvoll MDG denne bekymringen. Som jeg avsluttet mitt innlegg den 4.6. i EUB, må vi alle spørre oss om hvordan kommunens økonomi vil være med 3+ milliarder i gjeld, når rådmannen måtte budsjettere med både eiendomsskatt og store usosiale kutt, med en gjeld under 2 milliarder (!). Vi i MDG spiller med åpne kort.

Som jeg skrev i mitt innlegg 4. juni, ønsker vi å utsette investeringen på Råholt skole til budsjettbehandlingen til høsten. Å bruke 281 millioner der nå, i tillegg til vedtatte ca 400 millioner på Vilberg barneskole (noen partier vil bruke nærmere 500 millioner), vil kunne medføre at vi ikke har penger igjen til nødvendige oppgraderinger og utvidelser til skolene Eidsvoll Verk, Bønsmoen, Dal, Ås, samt økt ungdomsskolekapasitet i sørbygda.

Gjeldende Vilberg barneskole, som er vedtatt bygget på Tynsåk, går vi for 3-parallell. Der sparer vi 95 millioner, som er kostnanden for 4-parallell. Når kapasiteten er full, må vi vurdere forskjellige alternativer, som endring av skolegrenser, videre utbygging, delt skole e.a. Kommunen har ikke økonomi til å bygge alt for store skoler, som på Langset.

MÅ VÆRE NØYSOM

Når det så kommer til Halvorsens spørsmål – om hvor politikerne vil hente penger til investeringene fra, så er vårt svar følgende. Vi mener først og fremst at man må være nøysom, samt se helhetlig på investeringene, ettersom Eidsvoll uansett har begrenset med midler. Dette har vi vist tydelig. Når så flertallet i kommunestyret vedtar alt for dyre alternativer, ender vi dessverre opp med å måtte velge eiendomsskatt eller usosiale kutt, eventuelt begge deler (!).

Blir valget mellom eiendomsskatt eller usosiale kutt, velger vi eiendomsskatt i første omgang. Dog vil vi skjerme husstander med brutto inntekt under 400.000,-, som slipper skatten. Vi andre må belage oss på å kanskje betale 2-300 kroner per måned (pr år 2021). Alternativet, å ta hoveddelen av kostnaden via kutt, mener vi blir totalt ødeleggende for de som trenger kommunale tjenester mest, nemlig barn og unge, kroniske syke, funksjonshemmede, psykisk utviklingshemmede, samt eldre. Skal en ta hoveddelen av kostnaden via kutt, f.eks 30 millioner pr år 2021, må en kanskje kutte 30 – 40 stillinger, noe som vil ramme mange av de svakeste blant oss. Svært usosialt.

Det er jo slik at vi har hatt et budsjettsamarbeid med AP/SP/SV de 2 siste årene. Dette har medført at vi bl.a. har fått ansatt en klima- og miljøkoordinator, samt satt av penger til klima- og miljøtiltak. «Kostnaden» har vært at vi har stemt subsidiært for underskuddsbudsjetter fra AP/SP, da disse ikke har lagt inn verken eiendomsskatt eller nødvendige kutt, men velger å budsjettere med store underskudd, som dekkes av fond (sparepengene). Dette er åpenbart ikke økonomisk bærekraftig, og vi gjør det nå klart at dette kan vi ikke støtte framover, med den bruken som ligger inne i siste handlingsplan.

Med dette har vi i MDG nå svart på Halvorsens oppfordring. Jeg oppforder derfor alle de andre partiene til å gjøre det samme. Fortell velgerne hvilke investeringer dere har vært for, hva dere eventuelt vil utsette, og hvilke konsekvenser dette har for kommunens økonomi. I tillegg fortell hvor dere vil hente millionene for å dekke de økte kapitalkostnadene framover, og hvem som rammes.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.