Årets TV-aksjon er tildelt kvinneorganisasjonen CARE med budskapet «Nå er det hennes tur».

Ett av fokusområdene er kvinnehelse. Tirsdag 28.mai ble verdens menstruasjonsdag markert for sjette gang. Men kvinner har hatt menstruasjon til alle tider! En rapport utgitt av UNESCO anslår at en av ti jenter sør for Sahara mister så mye som 20% av skoleåret på grunn av menstruasjon. De har ikke bind eller sanitærartikler, og på mange skoler mangler toalett for jenter. To av FNs bærekraftsmål setter fokus på utdanning og likestilling. Disse målene kan ikke oppnås for jenter som «må» droppe ut av skolen flere dager hver måned.

INFORMASJON

Både for jenter og voksne kvinner handler det også om få informasjon og støtte til å håndtere menstruasjonsperioden på en helsemessig trygg måte. De må ha bind og sanitærartikler som gjør at de ikke bruker uhygieniske filler eller tyr til andre helsefarlige løsninger.

sex, menstruasjon og prevensjon er tabubelagt

Care jobber også med disse problemstillingene. Spørsmål knyttet til sex, menstruasjon og prevensjon er svært tabubelagt i Burundi, et av prosjektlandene i årets TV-aksjon. Selv ikke foreldre tar «praten» med barna sine. Det gjør derimot Sacodé, en av CAREs partnerorganisasjoner i Burundi. De bruker mobilteknologi for å nå ut til fattige kvinner med disse tabuene. På den måten når de ut til svært mange på kort tid og på en rimelig måte.

Gjennom en dataplattform har de siden 2016 nesten daglig sendt ut SMS-er med livsviktig informasjon til tusenvis av kvinner. Femtech er denne type teknologi blitt kalt: Nye produkter og tjenester som møter ulike behov innen kvinnehelse.

Analfabetisme er utbredt i Burundi, særlig blant kvinner, så Sacode har utpekt lese- og skrivekyndige til å være ambassadører og spre kunnskapen videre til minst fem andre. Det er en oppgave kvinnene tar på største alvor. Årets TV-aksjon foregår søndag 20.oktober. Og: Støtter du en kvinne, støtter du en familie, en landsby og et land.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.