Denne uka kom fasiten på hvor feilslått regjeringens klimapolitikk er: SSB sin oversikt viser at Norge sine klimagassutslipp øker.

Det skjer i en tid hvor det aldri har hastet mer å kutte drastisk. To dager senere, på FN sin «Verdens miljødag», får vi i Miljøpartiet De Grønne den høyeste målingen noensinne med over 9,2 prosent oppslutning og antall medlemmer øker hver dag.

Norge er en klimaversting. Regjeringens politikk sørger for det. Mens de fleste EU-land klarer å kutte utslippene, øker Norge sine. 0,4 prosent økning høres kanskje ikke så mye ut. Problemet er at det går i feil retning.

Det er lenge siden regjeringen burde vært i gang med storstilte kutt. I stedet setter de framtiden vår i fare med somling og handlingslammelse.

Hvor mye det nå haster beskrev vårt nye medlem, tidligere generalinspektør i Hæren, Robert Mood, godt i et intervju med VG. «Vi har verdens beste utgangspunkt, og det er nå vi må dreie. Hvis vi venter med å sette en ny retning i 10 eller 15 år, er jeg helt sikker på at vi kommer til å stå oppe i både sikkerhetspolitiske situasjoner og naturødeleggelser som kommer til å gjøre det uhyre vanskelig å sette en ny kurs.»

Den tidligere spesialutsendingen for FN er ikke alene om å se behovet for ny politikk. Barn og unge har nå begynt å ta til gatene for å endre norsk politikk. Det er ikke lenge siden Erna Solberg ble pepet ut av tusenvis av klimastreikere foran Stortinget. Det vil skje igjen. Folk er lei.

MDGs beste måling noensinne: 9,2 prosent

Følelsen av avmakt vi i MDG får av regjeringen i Oslo blir døyvet av gladmeldingen om vår beste måling noensinne. 9,2 prosent oppslutning betyr at flere og flere forstår at klima- og miljøkrisen er alvorlig, og stoler på at MDG har den beste politikken for å møte utfordringen.

Det betyr at mange er lei av en regjering som ikke tar klima- og miljøkrisa på alvor. Det betyr at flere og flere blir kjent med vår politikk på andre felt, som for eksempel kollektivsatsingen, bypolitikken og mat- og landbrukspolitikken. Dette er en del av en grønn bølge som vi over hele Europa nå, hvor grønne partier går frem og tar plassen til etablerte partier som ikke makter å tenke nytt.

Får vi et firedoblet MDG i Eidsvoll på fire år?

Ved kommunevalget i Eidsvoll i 2015 fikk MDG 3,9 prosent av stemmene. Det holdt til én representant i kommunestyret og én i hovedutvalg for næring, plan og miljø. Får vi en oppslutning som ligner 9,2 prosent vil vi kunne få fire representanter i kommunestyret og flere representanter i formannskap og utvalg. Siden 2015 har det skjedd mye.

MDG i Eidsvoll har bevist at vi påvirker lokalpolitikken i en positiv retning, både innen klima og miljø, men også andre saker. I tillegg har det skjedd ting i Norge og i verden som folk har lagt merke til. Vi har funnet plast i hvalen. Vi har sett at millioner av oppdrettslaks har dødd i merdene.

Vi har følt på et par merkelig varme og tørre somre. Flere har blitt sikrere på at klimaet endrer seg og at det gir konsekvenser. Ungdommen, som fortsatt ikke får lov til å påvirke ved valg, protesterer på den eneste måten de kan protestere.

Jo, vi kan gjøre mye i kommunen!

Heldigvis er det under 100 dager til det er valg i Norge. Vi kan ikke bytte ut regjeringen før neste stortingsvalg, men vi i Eidsvoll kan likevel gjøre en stor endring i retningen Norge nå er inne i. Vi vet at de grønne løsningene finnes.

Vi kommunepolitikere kan innføre klimabudsjettene regjeringen nekter å innføre. Vi kan få ned utslippene fra anleggsvirksomhet og vi kan tilrettelegge for mer kollektivtrafikk. Vi kan sette i gang skiftet til et bærekraftig landbruk.

Vi kan bygge samfunn på menneskets premisser og ikke tvinge alle til å alltid velge mer forbruk, stress og press. Kommunen kan legge til rette for at folk kan ta bærekraftige valg, og selv gå foran som et godt eksempel.

Robert Mood har forstått det. 40.000 norske skoleelever har forstått det. Nå haster det å få på plass en ny, grønn politikk - også i kommunene. Lokalvalget til høsten kommer til å bli avgjørende.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.