– Vi er svært glade for vedtaket. Vi har stått på for dette i lang tid og det viser at regjeringen tar Nullvisjonen på alvor. Alkohol er blant enkeltfaktorene som øker risikoen for trafikkulykker mest. At tollerne kan bidra til å hindre dette, er et stort steg fremover, sier generalsekretær i Organisasjonen MA - Rusfri Trafikk , Elisabeth Fjellvang Kristoffersen i en pressemelding.

For nå kan også Tolletaten bidra til å fjerne farlige trafikanter fra veiene. Endringen i vegtrafikkloven er nå et faktum, etter at det ble votert over i Stortinget tirsdag.

Organisasjonen MA - Rusfri Trafikk har arbeidet for dette i flere år.

– Sterkt virkemiddel

Lovsaken er nå ferdigbehandlet i Stortinget. Dermed etableres det ny hjemmel i § 22 c i vegtrafikkloven. Rustesting kan imidlertid kun gjennomføres i forbindelse med Tolletatens ordinære kontrollvirksomhet.

De kan derfor ikke gjennomføre egne kontroller kun rettet mot ruskjøring, da dette er politiets jobb.

– For det første kan det ha en forebyggende effekt å vite at tolletaten har mulighet til å ta rustester. Vi vet at oppdagelsesfare er et sterkt virkemiddel. For det andre vil det selvfølgelig også stanse flere farlige trafikanter på vei inn i Norge. Det er veldig positivt, fortsetter Kristoffersen.


LES OGSÅ: To personer i trafikkulykke - kvinne fraktet til sykehus

Ser til nabolandet

I pressemeldingen viser de til at i Sverige har Tollvesenet hatt denne muligheten siden 2008 og tall viser at de stopper rundt 300 førere i måneden.

– Dette er et viktig tiltak for å stanse mulige promillekjørere, uten at man må avvente til politi ankommer stedet. Det har lenge tydet på at det vil komme en lovendring som tillater dette, men vi har ikke kunnet juble før nå. Dette er en stor og viktig dag for trafikksikkerheten, avslutter Kristoffersen.

For øvrig har også blitt vedtatt en endring i vegtrafikkloven § 17. Det betyr at avregistrerte kjøretøy med kjennemerke påmontert, også faller inn under forbudet i bestemmelsen om hensetting av uregistrerte kjøretøy.

Tidligere samme dag har for øvrig politiet stanset og anmeldt en rusfører som var ute på lokale veier.

SE OGSÅ: Bli med de lokale gutta i Utrykningspolitiet på jakt etter råkjørere