(Nettavisen, NTB, EUB:) Det skriver produsenten selv i en pressemelding.

Forrige uke ble et parti med hamburgere trukket fra markedet etter at det var påvist E. coli i partiet. Deler av råstoffet som er brukt i dette produktet er også brukt i flere andre produkter.

– Med utgangspunkt i et føre var prinsipp tilbakekaller vi nå også alle andre produkter som kan inneholde deler av dette råstoffet. Alle forbrukere som har produkter med disse best før datoene hjemme i fryseren, bes om å kaste dem, skriver Nordfjord.

Ønsker man refusjon kan man gå tilbake til butikken hvor det er kjøpt.

De berørte produktene er:

  • Hamburger Classic 800g frys, med best før dato: 08.03.2024, 09.03.2024, 29.03.2024,30.03.2024, 01.04.2024
  • Prima Hamburger rå 1kg frys, med best før dato: 21.01.2024, 25.03.2024, 30.03.2024, 31.03.2024, 06.04.2024
  • Hamburger Trippel Cheese 800g frys, med best før dato: 26.03.2024
  • Hamburger m/bacon 800g frys, med best før dato: 22.01.2024, 05.02.2024
  • Kjøttdeig 400g Nordfjord, med siste forbruksdag: 21.07.2023
  • Karbonadedeig 400g Nordfjord, med siste forbruksdag: 25.03.2023, 26.03.2023, 28.03.2023, 23.07.2023
  • Kjøttkakedeig 400g Nordfjord, med siste forbruksdag: 15.05.2023
  • Big Beef Burger Thick and Juicy, med siste forbruksdag: 20.07.2023, 22.07.2023
  • Juicy Burger Cheddar og Jalapeno, med siste forbruksdag: 14.05.2023, 15.07.2023

Utbruddsetterforskningen fortsetter

Mistanken til disse produktene har blitt styrket som følge av nye pasientintervjuer og et omfattende sporingsarbeid i matkjeden. I tillegg har Mattilsynet mottatt rester av to pakker hamburgere fra ulike pasienter. Foreløpige prøveanalyser fra Veterinærinstituttet har bidratt til å styrke mistanken mot hamburgere og mot et nytt parti av samme hamburgertype.

Til nå er det påvist smitte hos 17 personer med bakterien E.coli O26. Dette er et av de største utbruddet av sitt slag i Norge siden 2006.

– Mattilsynet fortsetter med ytterligere sporing. Det kan ikke utelukkes at andre produkter også vil bli trukket tilbake, sier Svindland.

Mattilsynet samarbeider med Folkehelseinstituttet, Veterinærinstituttet og kommuneoverleger.

Hamburger er ikke biff

Farlige E. coli-bakterier, som EHEC, finnes hos enkelte storfe og sau og kan komme over på kjøttet under slakting. Det skal veldig få bakterier til for å gi sykdom hos folk.

– Hele biffer er tilnærmet sterile på innsiden. Ved kverning av kjøtt blir imidlertid bakteriene på overflaten av kjøttstykkene jevnt fordelt i hele produktet. Bakteriene får lett tilgang til næringsstoffene i kjøttet og gode vekstvilkår. Dersom kvernet kjøtt ikke stekes tilstrekkelig, vil bakteriene i midten kunne overleve, sier Svindland.

Bakteriene tåler frysing godt. Pass på god kjøkkenhygiene når du håndterer fryste kjøttprodukter og vask deg godt på hendene etter håndtering.

Generelle råd om god kjøkkenhygiene

All farsemat (kjøttdeig, hamburgere, kjøttkaker o. l.) skal være godt gjennomstekt eller gjennomkokt.

Andre kjøttprodukter bør være godt stekt på overflaten.

Vask hendene godt dersom du har tatt på kjøtt og kjøttprodukter også de fryste.

Unngå upasteurisert melk og produkter laget av upasteurisert melk. Grønnsaker som skal spises rå bør skylles godt og tørkes.

Oppbevar maten ved kjøletemperatur (+4°C). Vask hender etter toalettbesøk, etter kontakt med dyr og før matlaging og måltider Vask kniver, skjærefjøler og kjøkkenutstyr som er blitt forurenset av rå og fryste råvarer, før utstyret brukes til annen mat.