Nestleder i Norsk pløying, Øyvind Sandvold, har vært primus motor i arrangementet i 10 år. Plogen er det viktigste redskapet i jordarbeidet, sier han.

– Den er grunnlaget for alt! Mange skratter når vi sier at det skal arrangeres NM i pløying, men dette er jo grunnsteinen for produksjon av mat. Er det noe man skal konkurrere i så er det jo noe så viktig som det her, sier Sandvold entusiastisk.

Mange kriterier

Årets NM har 25 deltagere fra hele landet. Det kåres vinnere innenfor kategoriene teigplog, vendeplog elite og vendeplog standard.

– Det skal pløyes jevnt, halmen skal gjemmes bort og det skal se pent ut. De har tre timer til å pløye sitt felt, men det er ikke om å gjøre å bli først ferdig. Dette handler om nøyaktighet og teknisk kunnskap, forklarer Sandvold.

En av de tolv dommerne, Tore Dynna, er selv gårdbruker og godt kjent med pløying. Han har tidligere avholdt NM på gården sin i Hadeland, og har vært med som dommer i flere år. Dynna forteller at å bli god på pløying er en tidkrevende aktivitet. I NM er det høy vanskelighetsgrad.

– Det tar mange år før man er på nivå med utøverne her i dag, sier han.

Ikke akkurat noen lagsport

– For å bli en god pløyer må man være veldig nøyaktig, og kanskje litt egen, sier Hans Tore Eggum fra Nannestad.

– Det er ikke akkurat noen lagsport, så du må ha veldig troen på det du gjør selv, sier Eggum.

Eggum deltok i NM for 11. gang denne helgen og har også vært med i VM i Irland i 2006.

– NM er sosialt. Det er fint å treffe andre med samme interesse og det er gode forhold for å pløye i dag, sier han og sikter til det fine været.

Traktoren, en Ford 83-modell, har liten betydning for resultatet. – Det er det bak som teller, sier Eggum.

Årets NM ble avsluttet med bankett og premieutdeling.

Følg Eidsvoll Ullensaker Blad på Facebook