Det var sist søndag kveld at samboerparet Haldis Sofie Härkönen og Svein Bruland fra Dal tok seg en spasertur på merket løype i skogområdet rundt Hasler.

– Vi gikk rolig og småpratet på stien da det plutselig kom en fullstendig vanvittig ku ut av skogen, sier Haldis Sofie, som er rektor på Maura skole.

SÅ LITEN KALV
– Jeg så jo både kuer og kalver i nærheten av stien, men siden jeg kommer fra bondegård er jeg vant til kyr, forteller Haldis Sofie.

– Jeg la spesielt godt merke til en bitte, liten kalv som ikke kunne være mange dager gammel. Plutselig kom det ei diger ku i full fart ut av skogen. Den løp rett mot meg, før den gikk løs på meg og satte i gang å stange. Etter det første angrepet husker jeg svært lite, men husker at jeg tenkte at hodet og nakken måtte beskyttes.

– HELT GAL
Svein ble vitne til at den rasende kua angrep samboeren i flere minutter, uten å kunne gjøre noe.

– Jeg skrek og prøvde å få kua til å stoppe, men den ga seg ikke. Gang etter gang senket den hodet og vippet Haldis Sofie med stor kraft opp i lufta. Jeg er helt sikker på at hun flere ganger var minst tre-fire meter høyt. Hun så ut som en filledukke. En gang hun landet, kom kua etter og regelrett tråkket på henne. Da jeg hylte for å få stoppet angrepet, snudde kua seg og kom mot meg, forteller Svein.

Haldis Sofie husker hun trodde at hun skulle dø med det digre dyret over seg.

– Kua ga seg ikke før den hadde fått stanget meg ned en skråning. Der lå jeg dørgende stille og håpet at den skulle roe seg. Da trakk den seg unna og vendte tilbake til kalven sin, forteller Haldis Sofie.

AMUBULANSE
Svein fikk heist samboeren opp på ryggen og begynte å gå mot en skogsbilvei. Der ringte han nødnummer 113. Etter kort tid kom en sykebil. Haldis Sofie havnet på Ahus.

– Der ble jeg undersøkt til klokka to om natta. Det ble konstatert brudd i hælen der kua hadde tråkket på meg. I tillegg var jeg påført et dypt kutt i den venstre armen, mens den høyre var forstuet. På grunn av all kumøkka på bakken der jeg landet, gikk det betennelse i såret. Men, tross alt - jeg er glad jeg lever. Den digre kua, som var mye større enn ei vanlig, norsk ku, kunne lett tatt livet mitt. Hadde den hatt horn, ville jeg blitt spiddet, sier Haldis.

Både hun og Svein stiller seg undrende til at det går an å legge en merket tursti inn i et beiteområde for kyr.

– Vi vil advare andre som bruker dette området. De må passe seg for kuene. Hvis et barn hadde kommet ut for ei slik sint ku, ville utfallet blitt katastrofalt, mener de to.

BESKYTTET
Veterinær Birgit Dønnum Jensen sier årsaken til angrepet trolig er at kua følte at kalven hennes var truet.

– Hun ville beskytte kalven sin, som hun følte var i fare. Her var det nok instinktene som rådde, mener dyrlegen.

Dønnum Jensen antar at kua, ut fra størrelsen, er ei såkalt kjøttku/ammeku.

– De er mye større enn vanlige, norske kuer, sier hun.

Hun har ikke hørt lignende historier om kuer som går til angrep på mennesker.