Nok en gang legger elever fra Råholt ungdomsskole ut på tur. Men i stedet for de to sedvanlige nettene på Haugastøl, blir det i år fire netter i et av Norges flotteste villmarksområder. Børgefjell på grensen mellom Nord-Trøndelag og Nordland skal inntas i uke ni.

FORBEREDT
Seks av elevene i friluftsgruppa har forberedt seg grundig og lenge til denne turen, der de skal overnatte i iglo og snøhule.

– Vi har gått gjennom mye teori, og samtlige har scoret mellom 80 og 100 prosent. De sluker teorien som de vet de for brukt for i felten, og alle gutta har virkelig gjort en kjempejobb, sier lærer Mats Langstrand. Teorien elevene skal gjennom er blant annet om snøskred, bekledning i vinterfjellet, førstehjelp og ernæring. Slik kunnskap er nødvendig å kunne.

– Vi har doblet antall netter for å søke det ekstreme denne gangen. At de behersker teorien er naturligvis en trygghet, for da vet de hva de skal gjøre om det oppstår problemer, sier Langstrand.

POSITIV HOLDNING
Gutta har bare en natt ute i det fri bak seg, en testtur for noen få uker siden. Men det stopper ikke lysten på mer.

– Det blir sikkert både kaldt og vått, men det er bare pingler som ikke drar på tur. Vi gleder oss særlig til isfisket, sier gutta som skal ta toget alene tur/retur Gardermoen. Lærerne kjører i forveien med hunder og pikk-pakk.

– Dette blir en bra tur, kanskje særlig det ene døgnet der vi virkelig skal teste hva vi kan etter å ha blitt kjørt inn i nasjonalparken på snøscooter. I tillegg til elevenes entusiasme, er både skolens ledelse og foreldrene veldig positive til opplegget vårt, sier Langstrand.

I løpet av turen skal elevene blogge hver dag, på www.friluftsbloggen.blogspot.com. I tillegg trykker EUB rapporten deres etter endt tur.