Det bør ikke forundre noen om hun når det målet. I en alder av 22 år har hun nå meldt seg på i nominasjonsprosessen, sammen med seks andre fra Akershus.

Kristin Stanger bor på Ullern gård i Ullensaker. Hun er utdannet agrotekniker og jobber som avløser og miljøarbeider.

TIL DISPOSISJON

– Du SKAL bli, sier du, det er rett på sak?

– Ja, jeg har sagt at jeg stiller meg til disposisjon for partiet, så får vi se.

– Men før det har Sp en veg å gå. Dere beveger dere omkring sperregrensa på fire prosent.

– Ja, det er vanskelig, for vi i Akershus sliter med å få fram politikken vår. Kanskje vi er et for bynært fylke.

– Men uansett hvem som er toppkandidat må vi være tydeligere på den grønne politikken – som trengs over hele landet. Vi må vise at vi i Senterpartiet jobber for våre saker selv om vi er i ei samarbeidsregjering. Vi kan ikke la oss kneble av den grunn.

POLITIKK SOM FAG

– Hvorfor skal folk stemme akkurat på deg?

– Jeg er jo ung, da! Jeg har kanskje litt andre ideer og litt andre innfallsvinkler til sakene. Dessuten kjenner jeg ungdommen, og det er viktig å slippe til de unge. Læring skjer underveis.

– Synes du at 16 år er riktig stemmerettsalder?

– Nei, det er for ungt. Det skjer mye modning på de to årene til man er 18. Jeg tror ikke 16-åringer er i stand til å se konsekvenser. Men jeg er absolutt for skolevalg, og mer politikk inn i skolen. Hun har flere tanker om hvordan det kan gjøres: Lære om politiske ideologier, elevene bør bli kjent med lokale politikere, de kan ha som pensum å gå på kommunestyremøte .

– Noen eksempler, bare. Jeg tror dette ville bidra til å motivere de unge, og det skaper større forståelse for samfunnet omkring deg.

DYR PÅ BEITE

Odelsjenta brenner aller mest for norsk landbruk. På Ullern gård lever de av korn- og mjølkeproduksjon, og hun stortrives der mellom E6 og Gardermobanen, med fly susende rett over hodet. Hun er klar til å overta drifta en dag, men innser at det blir et kjempestort dilemma den dagen slikt skal bestemmes, siden kjæresten, Kristoffer, også er odelsgutt, han til en gård i Spydeberg. Men problemene løses etter hvert.

– Jeg skulle ønsker at alle ville innse hvor viktig det er at vi bønder tar ansvar og sørger for at vi har et landbruk framover.

– Både fordi vi må sikre oss sjøl mat, og ikke minst fordi det nærmest er uanstendig å importere, og dermed «stjele» fra andre land som trenger maten mer enn oss.

YRKESFAG

– Har du noen merkesaker?

– Arealbruk. Vi kan ikke alltid velge den enkle løsningen og bygge ned jorda.

– Jeg mener også at tida nå er inne for å diskutere vern av jord i forhold til Marka. Og så er det ungdomspolitikk med skole og utdanning. Jeg mener at vi må heise fram yrkesfagene og skape stolthet.

– Vi greier oss aldri uten de faglærte og dermed må vi ha lærlingplasser.

– Andre ting jeg synes er viktig er at det må bli enkelt å utvikle nye ideer og starte egen bedrift. Næringsutvikling trengs, og om noen har lyst, og en god idé, skal man ikke stoppes av et vanskelig system!