Gå til sidens hovedinnhold

Redd du ikke får vært med familien i jula? Slik er karantenereglene

Smitten av koronavirus har økt i hele landet, og regjeringen kommer stadig med nye anbefalinger og restriksjoner.

Blant annet er karantenereglene blitt noe oppdatert, og dermed hvordan dette vil kunne utarte seg inn i julen. Slik er karantenereglene:

Isolasjon

Om du har testet positivt på en koronatest skal du straks isolere deg. Det vil si at du må holde deg hjemme hele tiden, og du kan ikke gå ut - med mindre det er i egen hage, på egen balkong og så videre.

Bor du sammen med noen må dere prøve å holde minst to meters avstand, og om det er mulig bør du som smittet ha eget rom og bad.

Du kan selvsagt ikke ha besøk, og isolasjonen avsluttes som regel etter seks døgn. Både om du har hatt symptomer eller ikke. Et unntak kan være om du har symptomer, og ikke har vært feberfri de siste 24 timene.

LES OGSÅ: Nå går barnehager og grunnskoler fra grønt til gult nivå. Dette betyr endringene i praksis

Karantene - ulike regler

Så, hvordan vil dette påvirke deg som er nærkontakt? Her er det også litt forskjellige regler.

Som hovedregel skal en nærkontakt til en smittet person være i karantene i hele 10 døgn. Helsenorge presiserer at nærkontakten må ha skjedd mindre enn 48 timer før den smittede fikk symptomer, eller fra prøvetidspunktet hvis det ikke er snakk om smitte med symptomer.

Likevel er det forskjell på nærkontakter. Det skilles mellom husstandsmedlemmer eller tilsvarende nære og øvrige nærkontakter. Den største forskjellen på disse er hvor lenge du må holde deg i karantene. Som øvrig nærkontakt kan du teste deg ut av karantene tidligere.

Hustandsmedlemmer og tilsvarende nære: De skal teste seg med en PCR-test etter sju døgn. Hvis testen er negativ vil karantenen avsluttes.

Øvrige nærkontakter: Kan teste seg med PCR-test etter tre døgn. Hvis testen er negativ kan karantenen avsluttes i skole- og arbeidstid. Man må fortsatt være i karantene på fritiden, og man kan ikke dra på besøk til andre eller drive med fritidsaktiviteter. Etter sju døgn skal man ta en ny test.

Julen

Mange er kanskje redd for at smitte vil påvirke julefeiringen. Oppsummert vil man som nærkontakt, både som nære eller øvrig, være i en viss karantene, som i alle fall forbyr å reise bort på besøk, i sju døgn.

Det vil si at om du eller de du skal feire med har kommet dere unna karantenebestemmelsene innen fredag, så er det bare å være forsiktig med hvordan man bruker tiden fram mot jul.

Nærkontakt?

Dette er de ulike definisjonene på en nærkontakt:

  • man har hatt kontakt med en person som er bekreftet smittet med covid-19 mindre enn 48 timer før den smittede fikk de første symptomene. Dersom personen som er bekreftet smittet med covid-19 ikke utvikler symptomer gjøres smittesporing fra prøvetidspunktet. OG

  • kontakten har vært enten med under to meters avstand i mer enn 15 minutter, ved direkte fysisk kontakt eller ved direkte kontakt med sekret.

Hustandsmedlemmer og tilsvarende nære: Hustandsmedlem eller tilsvarende nære er de du bor sammen med eller er så nære at de kan sammenlignes med de du bor med. Dette kan for eksempel være kjærester, bestevenner eller overnattingsbesøk.

Øvrige nærkontakter: Øvrige nærkontakter er de du etter definisjonen over har nærkontakt med, men ikke er husstandsmedlem eller tilsvarende nær med. Dette kan for eksempel være kolleger, klassekamerater og middagsbesøk.

Les også

Kommune med 72 nye smittetilfeller siste døgn