I halvannen time fra klokken 9 tirsdag morgen avholdt Statens vegvesen en trafikkontroll ved rundkjøringa i Sundet. En svenskregistrert varebil med lasteplan, kjørt av en nordmann, fanget fort kontrollørenes oppmerksomhet.

– Den viste seg å være avregistrert i Sverige. Han kunne heller ikke dokumentere gyldig forsikring. Så der blir fører anmeldt for å kjøre uregistrert bil, og anmeldt for ikke å ha gyldig forsikring. Kjøretøyet ble avskiltet på stedet.

– Veldig overraskende

Det sier kontroll-leder Ken-Robert Paulsen til EUB, om det han vurderer som det mest graverende som fant sted. Han utdyper:

– At vi påtreffer en bil som er avregistrert, det var veldig overraskende og noe vi ikke gjør så veldig ofte. Og pluss at det kjøres uten gyldig forsikring … Ved en ulykke der blir det regress fra forsikringsselskapet og da har du et stort erstatningsansvar hvor du blir rett og slett ruinert økonomisk, sier Paulsen, og legger til:

– Det er veldig alvorlig, derfor går vi til verks og anmelder forholdet, sier kontroll-lederen.

I tillegg avdekket kontrollørene overlast på en varebil, av typen skapbil, på 400 kilo. Der ble det ilagt et bruksforbud på kjøretøyet.

– Det har også blitt utstedt en del mindre mangler, men ingen alvorlige mangler utover de nevnte, oppsummerer Paulsen om Sundet-kontrollen.

Lysadvarsel

For både der og i rundkjøringa ved Bjerke vel i Maura senere på dagen, avdekket kontrollørene flere likelydende mangler av noe mindre karakter.

– Når det gjelder de mindre manglende så går lysfeil igjen. Selv om det nærmer seg våren er det fortsatt mørketid så vi har fokus på dette ennå. Det blir mørkt fra halv åtte om kvelden, hvor folk fortsatt er ute og kjører, og da er det veldig viktig med nærlys, sier han.


Problematikken gjelder både nærlys og såkalte matte hovedlamper.

– Vi anbefaler å få utbedret manglende snarest mulig, for har du matte lys på gamle lamper så vil det si at du får relativt mye mindre og dårligere lys når det er mørkt, avslutter Paulsen.

Kontroll-statistikk

  • Teknisk lette kontrollerte: 18
  • Mangellapper: 10
  • Bruksforbud: 5
  • Anmeldelse: 2
  • Overlast: 1 (400 kg for mye)
  • Førerkortgebyr: 1
  • Totalt beltekontrollerte: 343 (ingen gebyrer)
  • Kilde: Statens vegvesen