Gå til sidens hovedinnhold

Til topps i stort etapperitt

Artikkelen er over 8 år gammel

– Det var kult å vinne sammenlagt, men kulere å vinne på denne måten, sa Vegard Breen etter seieren i Ronde de l’Oise søndag.

– Jeg så ikke på sjansene til å vinne sammenlagt som veldig store. Når det er siste dagen så pleier det vanligvis å holde helt inn. Etter ti kilometer søndag, endret alt seg, fortalte en blid Breen på telefon fra Frankrike søndag kveld.

Fire sekunder etter

Før sisteetappen lå Breen fire sekunder bak lederen Glenn O’Shea fra Australia. Taktikken var å ligge samlet lengst mulig. Etter at Breen hadde markert seg de tre tidligere etappene, regnet det unge sykkeltalentet med å bli «markert» av feltet. Det endte med at Breen lå i brudd fra 10-kilometersmerket og helt inn.

– Det er typisk de rittene her. Du kan planlegge rittet og legge så mange taktikker du vil, men i dag skjedde det stikk motsatte av planen, fortalte Breen.

Han måtte jobbe hardt da han og hjelperytter Martin Olsen kjørte seg opp til et brudd tidlig i løpet.

– Det var en hard og vanskelig affære. Vi syklet to mil i motvind, hvor vi ikke greide å tette luka på 20-30 sekunder. Heldigvis kom vi opp, og etter hvert fikk bruddet fire minutter ned til feltet, fortalte Breen.

LES OGSÅ: Kjempedeltakelse i Eidsvollrittet

To brudd

Da begynte det å kjøres hardt i feltet bak Breen. Europcar satte seg foran, og det 20-manns store bruddet ble hentet av ytterligere 20-30 syklister. Vegard Breen skrøt av hjelperytteren sin.

– Martin gjorde en kjempejobb for meg i dag. Det gikk av gårde et nytt brudd, og det ble en del støting fra hovedfeltet.

– Jeg brukte støtene som opptrekk, og kom med i brudd for andre gang. Men det var fortsatt ti mil igjen, fortalte Breen, som kom med i et brudd sammensatt av syklister som hadde forskjellige planer for rittet.

LES OGSÅ: Jessheim på to hjul

Poengtrøya

– Det var litt forskjellige intensjoner i bruddet, og det var det som reddet oss og gjorde at vi kunne kjøre hardt. Da fikk vi fort to minutter. Inn i den siste bakken tenkte jeg at vi måtte nå toppen først, om det så var med ti sekunder. Da kunne vi med friske bein stikke fra og øke avstanden, og det var omtrent det som skjedde, sa Breen.

I tillegg til sammenlagtseieren vant også Maura-gutten poengtrøya og kombinasjonstrøya. I tillegg ble han kåret til den mest aggressive rytteren på søndagens etappe.

Les Eidsvoll Ullensaker Blad på Facebook