Styremedlem Arne Sandin bekrefter overfor EUB at det er 15 ansatte i Smedstuen AS i dag.

– Smedstuen AS er ikke solgt. Selskapet har de samme aksjonærene som ved oppstart, sier han til EUB.

Men det vil skje store endringer internt i den prisvinnende hjørnesteinsbedriften, som har lokaler både på Dal og Minnesund.

– Det er avdelingen på Dal (foredling av kjøtt/ kakesteking) som endres, i den forstand at vi etter 1. juli ikke skal produsere selv, men få utført leieproduksjon hos bransjekollegaer. Det betyr at våre bestselgere fortsatt blir å finne hos kjedene på samme måte som i dag. Spekeavdelingen fortsetter inntil videre som i dag, sier Sandin.

Flere har mistet jobben

Han forteller at alle ansatte ved avdelingen på Dal avvikler ferien i juli.

– Det er altså ingen som er arbeidsløse i morgen. Etter juli fortsetter noen medarbeidere på Dal for å ivareta den nye driftsmodellen der og driften på Minnesund. En medarbeider flyttes over til Minnesund, mens to går ut i pensjon. 4-5 personer har allerede fått seg nytt arbeid. De fleste av de øvrige 4-5 er tilbudt stilling hos en bransjekollega, sier Sandin.

– Vi har ikke anledning til å opplyse hva lokalene skal benyttes til fremover, utdyper han.

– Så helt sikkert: Ingen ansatte i Smedstuen er sagt opp?

– Jo, mange er sagt opp underveis, men ingen er arbeidsløse i morgen. Og som jeg skrev, så har de aller fleste av dem som er sagt opp fått seg nye jobber eller tilbud om nye jobber, svarer Sandin.

Eidsvoll-ordfører Hege Svendsen (Ap) sier til EUB at endringene i Smedstuen er triste.

– Jeg har hørt rykter om at det er endringer og at det er noe nytt på gang i lokalene deres, men har ikke fått det bekreftet. Det er selvsagt veldig leit at nok et industrieventyr ser ut til å flytte ut av bygda vår. Jeg er glad for å høre at de ansatte er ivaretatt og at bestselgerne blir videre produsert. Selv er jeg skikkelig Smedstuen-fan og har mye i kjøleskapet fra dem og jeg syns det har vært ekstra stas at det er produsert her. Så jeg syns det er veldig trist, sier Svendsen.

Trist ordfører

Det er ikke lenge siden det ble kjent at Finsbråten skal avvikle sin siste del av produksjon i Eidsvoll.

– Det har vært noen skikkelig leie historier om bedrifter om flyttet ut eller legges ned, men det er viktig å få frem at det også er mye spennende som skjer. Moelven Wood, øker for eksempel veldig og trenger større plass. Moelven sin listefrabrikk på Myhrer vokser ut av fabrikken sin og trenger større plass. Eidel øker og det er spennende prosjekter på gang på Minnesund med bedrift som skal drive med oppdrett av Røye med mer. Og jeg har hørt at det kommer spennende ting i Smedstuen sine lokaler. I til.egg skjer det mye på de store næringstomtene på Ormlia og Dal. Men vi må jobbe strategisk for å tiltrekke oss nye bedrifter. Vi har gitt oppdrag til en prosjektleder for å jobbe med hele Gardermoregionen sin strategiske næringsplan. Jeg leder styringsgruppen der og vi skal sette i gang nå med å sette planen til liv for å skape mer næring i regionen vår. Ett av temaene her er blant annet lokalmat, sier Eidsvoll-ordføreren.

– I tillegg mener jeg kommunen vår trenger et strategisk næringskontakt ansatt i kommunen som kan jobbe med markedsføring av mulighetene (for de er det mye av) og som kan være et strategisk bindeledd mellom administrasjon og næringslivet. Dette blir en budsjettsak, men jeg håper vi finner midler til en slik stilling, utdyper Svendsen.

– Det er synd at enda en av hjørnesteinsbedriftene i kommunen må trappe ned produksjonen. Smedstuen er en tradisjonell bedrift på Dal med gode røtter i lokalsamfunnet. Nedleggelsen av all produksjon på industrifeltet er veldig triste nyheter både for de ansatte med arbeidsplassene som går tapt, samt også for hele lokalsamfunnet her på Dal, sier Frps Øyvind Blakset.